Kapcsolat

ROKÁNA KFT.

7624 Pécs, Buday Dezső u. 48

Pécsi telephely

7624 Pécs, Jurisics u. 38 7617 Pécs, Pf.: 55 [+36 72] 212 170
[+36 30] 9476 401

Zalaegerszegi telephely

8900 Zalaegerszeg, Válicka u. 19. 8901 Zalaegerszeg, Pf.: 287 [+36 92] 312 207
[+36 30] 9476 402

Hasznos tanácsok kismamáknak

Rengeteg kérdés merül fel az anyukákban gyermekük megszületése után. Szeretnének mindent a legjobban csinálni: szoptatni a babát, amíg lehet, megfelelően ellátni, ha megbetegszik. És ami a legfontosabb: jó anyának lenni! Egyet azonban ne feledjünk, a legtudományosabb vélemények, a legsokrétűbb kutatások sem jelenthetnek többet az anyai ösztönnél!

anyaság,szoptatás,anyatej,kismama,kisgyermek
szoptatás,anyatej,tejelválasztás,terhesség,
szoptatás,anyatej,kisgyermek,anyaság,,újszülött
 

Az anyaság tanulható

Gyakorlati tanácsok szoptatáshoz

A szoptatás gyakorisága és időtartama

Ha nem megy a szoptatás

A nátha veszélyei a kisgyermekre

 

 

 

 

 

 Az anyaság tanulható

Néhány anya rögtön beleszeret kisbabájába, másoknak ez egy kis időt vesz igénybe. Mindkét típusú anyai viselkedés normális. Az is természetes, hogy a kismama aggódva gondol arra, hogy meg tud-e birkózni az anyai felelősséggel. Éppúgy, ahogy egyéb fontos dolgokat is meg kell tanulni az életben, saját tapasztalatok alapján megtanulható a baba gondozása is. Ön jóval előbb magabiztos anyává válik, mint ahogy azt valaha gondolta volna.

A meleg, a táplálék, a szeretet és a biztonság a négy létfontosságú dolog, amelyet az újszülött kezdetben igényel. Nyugodtan elégítsék ki a baba igényeit becézéssel és testi érintésekkel! A kutatások megállapításai szerint azok a kisbabák, akiknek édesanyja gyorsan reagál a sírásra, kiegyensúlyozottabbak, mint azok, akikét figyelmen kívül hagyják.

Gyakorlati tanácsok szoptatáshoz

Problémamentes esetben szorgalmazni fogják, hogy a kisbaba a megszületés után hamarosan mellre kerüljön. Sok kisbaba különösen éber ilyenkor, és rögtön elkezdődik a szoptatás. Ha mégsem így történik, nem kell aggódni. Ez lehet aluszékonyság következménye, különösen, ha az anya fájdalomcsillapítókat kapott.
A szoptatás megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy a legkényelmesebb helyzetben van-e. Gátmetszés után kényelmesebb lehet párnán vagy gumigyűrűn ülni. Székben ülve tegye fel a lábát, a hátát és a karját támassza meg a párnával! Császármetszés után jobban esik a fekvés. Ilyenkor a szoptatás alatt a kisbabát a karja alá teheti, a fejét pedig a kezében tarthatja. Mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, hogy számára melyik a legjobb testhelyzet a szoptatás során.

kismama, anyaság, újszülött, kisbaba, csecsemő, szoptatás,anyatejA kisbaba helyes szoptatási helyzete fontos a sikeres szoptatás alatt. Az a kisbaba, akit nem megfelelően helyeznek a mellre, harapja az emlőbimbót, hogy tejhez jusson. Ez a bimbó érzékenységéhez és a fájdalom miatt elégtelen tejelválasztáshoz vezethet. A helyesen szoptatott baba szájába veszi az emlőbimbót és a bimbóudvart is.
A legtöbb kisbabának meg kell tanulnia, hogyan férhet hozzá az emlőhöz a szoptatás alatt, de egy kis türelemmel és kitartással babája gyorsan mestere lesz  a szoptatás tevékenységnek. Az első időszakban lehet, hogy egyszerűbbnek találja, ha a babát párnával támasztja meg. Nem szükséges ujjal eltartani az emlőt a szoptatás alatt. A kisbabák az evéssel egy időben az orrukon tudnak lélegezni. Előfordulhat azonban olyan eset is, amikor nem megy a szoptatás a kismamának. Ilyenkor szükség lehet mellszívó használatára!

A szoptatás gyakorisága és időtartama

Azt tanácsolják az kismamáknak, hogy akkor szoptassanak, amikor a csecsemő azt igényli. Ez azt jelenti, hogy akkor etessék meg a kisbabát, amikor az éhesnek tűnik, vagy amikor az emlő feszül a tejtől. Az első két-három hétben a baba igényelheti a kétóránkénti szoptatást beiktatását. Később kialakul egy szoptatási rend, hosszabb etetési szünetekkel. A kisebb babák néha hajlamosak arra, hogy amikor álmosak, több órán keresztül ne egyenek. Öt óránál hosszabb ideig nem szabad újszülöttet evés nélkül hagyni!

szoptatás,anyatej, csecsemő, kismama, újszülött, anyaságA szoptatás pontos beütemezésére a legritkább esetben van szükség. A felnőttekhez hasonlóan a kisbabák is különböző mennyiségű táplálékot esznek a nap különböző szakaszaiban. A szoptatás kezdetekor a baba az alacsony kalóriaértékű anyatejet szopja, ami csökkenti a szomjúságérzést.
Mivel ez a tej áttetsző, a kismamák gyakran úgy vélik, hogy vizes a tejük és emiatt esetleg abba is hagyják a szoptatást. A szoptatás folytatásával azonban ez a tej magas kalóriatartalmú, érett tejjé alakul át, ami kielégíti a baba éhségét és biztosítja a növekedést és a fejlődést. Éppen ezért fontos, hogy a baba teljesen kiürítse a mellet. Ezt úgy lehet felismerni, hogy a baba játszani kezd vele, vagy kiköpi a mellbimbót. Ilyenkor meg lehet kínálni a másik mellel is.
Ha úgy tűnik, hogy a kisbaba már nem szeretne több tejet, következő etetéskor a másik emlőből kell elkezdeni szoptatás elvégzését. Ha el szeretnénk venni tőle a mellet, finoman csúsztassuk kisujjunkat a szájába, hogy megszüntessük a vákuumot. A szoptatás alatti időszakban segítséget jelenthet egy mellszívó használata. Tekintse meg webáruházunkban Pesztonka mellszívó készülékünket!

Ha nem megy a szoptatás

Manapság kitűnő csecsemő tápszerek állnak rendelkezésre, a legmodernebb kutatások mégis azt igazolták, hogy a természetes táplálásnál, azaz az anyatejnél nincs előnyösebb megoldás a csecsemő számára. Az anyatejjel a baba a női tejjel fajazonos fehérjét kap, ugyanakkor a szoptatás máig a leghigiénikusabb táplálási lehetőség. A szoptatás előnyét a betegségi statisztikák is igazolják: a női tejen nevelkedett gyermekek kevésbé betegednek meg, sőt az allergiás megbetegedések is ritkábbak. Természetes táplálásról beszélhetünk akkor is, ha a csecsemő idegen női tejet kap, vagy ha nem szoptatás helyett kiskanállal vagy tápszeres cumisüvegből tápláljuk. Az utóbbinál érdemes arra odafigyelni, hogy a cumisüveg cumijának nyílása ne legyen túl tág, mert így kevesebb küzdelemmel könnyebben jut a kisbaba a táplálékhoz, és rövidesen leszokhat a szopásról. A szoptatás igen fontos része életünknek, mert megalapozza pszichológiailag is az anya és a gyermek közötti lélektani egységet. A tej eltávolítása az anya melléből nem csak a csecsemő számára szükséges.

A nem, vagy nem jól kiürített mellek a tej elapadásához vezethetnek. Ezért már az ősidők óta történtek próbálkozások az anyatej fejésére, mely a saját vagy idegen gyermek táplálkozását alapvetően elősegítette, nem egy esetben pedig életmentő volt.

A nátha veszélyei a kisgyermekre

kisgyermek nátha, kisbaba betegség,gyermekbetegség,Az év nagy része náthás-hurutos betegségekkel telik. Ezek gyakran további szövődmények forrásai. Súlyosságuk kiszámíthatatlan. Különösen esedékenyek a csecsemők és a gyermekek. Azonban az idősek és a középkorúak sem mentesülhetnek tőle. A kisgyermekek speciális problémája, hogy nem tudják kifújni az orrukat. A náthás, pangó orrváladék felülfertőződhet, sárgás, zöldes színűvé válhat. Az orrban megülő fertőzött váladék a melléküregekbe szívódik, melléküreggyulladást okoza, a fülkürtön keresztül pedig a középfülbe juthat, középfülgyulladást hozva létre. Az orrgaratba hátracsurgó fertőzött orrváladék orrgarat-, garat- illetve mandulagyulladást okozhat és az ismételt gyulladások megnagyobbíthatják a mandulákat is. Gyermekeken az orrváladék lélegzetvétellel a gégébe, légcsőbe, hörgőkbe porlasztódva ezen szervek hurutját, gyulladását idézheti elő. A lenyelt orrváladék viszont gyomorrontás, gyomorbélhurut forrásaként szerepel. Tehát a kezdetben ártalmatlannak tűnő nátha –különösképpen gyermekeken- egy tankönyvi tartalomjegyzéket jelenthet. Az eddigiekből kitűnik, hogy az orrváladék korrekt eltávolítása gyermekeken elsőrendű fontosságú. A különböző orrban alkalmazható gyógyszerek is csak a helyes orrváladék eltávolítása után alkalmazhatóak hatásosan. Az orrváladék eltávolításához segítséget nyújt Pesztonka orrszívó készülékünk! Tekintse meg webáruházunkban!

 

 

 

 

 

Copyright © 2014. Rokána Kft. Minden jog fenntartva.